Co je to pomalý hrnec?

Občas někde zaslechnete o pomalých hrncích, jako že jsou zdravější, že z nich některé pokrmy lépe chutnají, případně nějaká další superlativa. Asi by bylo na místě si říci, co to vlastně takový pomalý hrnec je a kde přišel ke své všeobecné oblíbenosti.


Čemu se obecně říká pomalá příprava?


Některé pokrmy chutnají lépe, pokud jsou připravovány při teplotě pod bodem varu, zato delší dobu. Věděly to už naše prababičky, takže třeba takový vývar se takzvaně "táhne" alespoň dvě hodiny, husa se v rozehřáté troubě dělala třeba celý den, aby nebyla zvnějšku suchá a uvnitř syrová. Vedle pokrmů, které děláme naopak rychle (steak, u kterého vyžadujeme měkké šťavnaté jádro) je takových pomalých jídel celá řada.


Hlavní výhoda pomalého hrnce


Pomalu péct nebo nechat při dušení sotva probublávat, můžeme i na plotně nebo v troubě. Vyžaduje to ale několik hodin hlídání a kontrol, hlavně se nezačíst do novin nebo nerozdívat seriál v televizi, protože pak může být z drahého husího masa v troubě leda tak živočišné uhlí.

pomalé hrnce kitchenaid

Pomalý hrnec značky KitchenAid. Nejen že je velmi šikovný se svými funkcemi, ale uznejte, také perfektně vypadá.


Moderní pomalé hrnce jsou spotřebiče, které postavené na kuchyňské lince nebo na stole s vlastním přívodem elektřiny pečou nebo vaří podle přednastavených programů, hlídají teplotu a samy se na konci vypnou. Nemůže se tak stát, že na něco zapomeneme. Respektive my zapomenout můžeme, hrnec nezapomene nikdy.


Čemu se říká multifunkční hrnec?


Pokud běžný pomalý hrnec využíváme hlavně k dlouhému vaření a pečení při nízké teplotě, které může probíhat přes noc, zatím co jsme v práci, nebo třeba venku na výletě, vyšší kategorii potom označujeme jako multifunkční hrnce. Ty umějí všechno zmíněné a nadto mají celou řadu dalších nastavení a funkcí. V multifunkčním hrnci uvaříte marmeládu, vyrobíte jogurt a v zásadě i všechny běžné recepty, jako v hrnci na plotně, nejen ty pomalé. Výhodou některých multifunkčních hrnců jsou potom míchací nástavce s motorkem, které dovedou bez dozoru člověka jednou za čas pěkně ode dna obsah zamíchat.


Nejvyšší úroveň - varný robot


Protože to vývojářům kuchyňských spotřebičů jaksi pořád nedalo spát, přemýšleli ještě dál. Multifunkční hrnec s možností samočinného míchání je perfektní, ale co kdyby byl v hrnci umístěný plnohodnotný mixér, šlehač nebo hnětač, kolik dalších činností by nám usnadnil? Ale o tom příště.

varné roboty kitchenaid

A takto vypadá varný robot. Jedná se vlastně o multifunkční hrnec doplněný motorem s nástavci na sekání, mixování, míchání a hnětení a patřičnou zásobou přednastavených programů.

Žádné komentáře:

Okomentovat