Méně klikání, méně vyrušování. Kam směřují cloudové služby?

Aplikace prochází pravidelnými updaty, sem tam se objeví i nové funkce. Co je však v pozadí vývoje cloudových služeb a obecně asi všech komerčně využitelných aplikací? O tom si povíme v následujícím článku a uvedeme příklad.



Nástupem moderních technologií na konci dvacátého století se výrazně snížila časová náročnost kancelářské práce, komunikace, výměny dokumentů a obecně práce více lidí na jednom projektu. Kdo čekal, že v ušetřeném čase budeme mít víc volna, je asi zklamaný - s nárůstem produktivity pracovníka rostou i požadavky. Odhalit žrouty času stráveného v kanceláři za počítačem se pokouší řada koučů a stal se z toho lukrativní business. Není divu, že se stejným směrem vydali i vývojáři cloudových aplikací pro kancelářskou práci.

Co nám nejvíc krade čas a jak jsou na tom samotné aplikace


Pravidelně se zmiňují sociální sítě, mobilní telefon a nečekané maily. Pokud člověk potřebuje několik minut na to, aby se plně soustředil na zadaný úkol a pustil se do něj naplno, zpráva na Facebooku, reklamní mail nebo SMSka řadu lidí neustále vyrušuje a vrací do stavu, kdy zcela ztratí koncentraci nad úkolem. To jsou celkem známé jevy a jejich řešení neleží ani v našem okruhu zájmu.

Předpokládejme ale, že je mobil v tašce, mailový klient pasivně odpočívá a neposílá upozornění a sociální sítě vypnuté. Kde se na naší pracovní ploše nachází další pasti na naši pozornost? Největším problémem tak zůstává množství záložek v prohlížeči a v dolní liště, kdy každé přepnutí mezi nástroji vyžaduje buď soustředění (neklikat na stránky a aplikace, se kterými momentálně nechci pracovat), nebo představuje riziko, že člověk přeruší myšlenku a začte se do něčeho, co nesouvisí s momentálně řešeným úkolem. I tuto zdánlivou banalitu řeší nejnovější verze a vylepšení kancelářských aplikací.

Vsuvka - jak efektivitu práce vylepšil cloud?


Centrální myšlenka cloudových řešení je v možnosti přistupovat k jednomu dokumentu z různých zařízení, více uživateli a to vše bez nutnosti zasílání dokumentu mailem, verzování a nutnosti kontrolovat aktuálnost. Když se nad tím zamyslíte, tak už samotný přechod řady firem z desktopových office nástrojů na cloudové služby znamenal výraznou časovou úsporu při koordinaci práce více lidí. Možnosti, které online povaha aplikací a dokumentů otevřela, tím ale zdaleka nejsou vyčerpány.

Slučování aplikací do jedné - konec bezcílného klikání


Práce více lidí nad jedním online dokumentem vyžaduje také online komunikaci. Není příliš praktické, aby člověk při revizi dokumentu posílal ostatním své připomínky v mailech. Nejen že dochází k určité nežádoucí časové prodlevě, byť nepatrné, ale vyřešeno opět není ani přepínání se mezi okny více aplikací, hrozící chvilkovou ztrátou pozornosti, tedy ztrátami, které se na konci dne sečtou do nepříjemných čísel.

Stejná možnost vyrušení nás čeká i při hledání ikony jakéhokoliv dalšího online messengeru. Výsledkem je integrace online chatu založeném na Yammeru přímo do okna dokumentu uloženého na Sharepoint Online. Stejný dokument čte více lidí a přímo k němu si svoje poznámky mohou vyměnit bez nutnosti hledání dalších aplikací a klikání do nástrojové lišty. Více si přečtete například v článku Konverzace k Office dokumentům.

Jiný příklad - prohlížení souborů přímo v OWA


Situaci, kdy máme soubory uložené v cloudu jsme probrali, ale co když pracujeme s offline soubory, ať už wordem, excelem nebo třeba prezentací v powerpointu? Zcela jinou cestou, která ovšem sleduje stejné cíle, se vydali vývojáři OWA, čili Outlook Web App, poštovního klienta běžícího v prohlížeči. Zlodějem času je v tomto případě nutnost uložit soubor z pošty na vlastním počítači, editovat, vytvořit verzi a opět poslat dalším lidem. Víme, jak často si soubor uložíme a nevíme kam, při editaci přepíšeme původní verzi a když chceme poslat zpátky, nemůžeme najít původní mail. V rámci letošních novinek je tu možnost prohlížet a editovat soubory přímo v příloze mailu, bez nutnosti stahování do počítače a vytváření verzí. Více se dočtete v článku Práce na dokumentech v OWA.

Žádné komentáře:

Okomentovat