Odstředivý nebo šnekový odšťavňovač?

Odšťavňování ovoce a zeleniny a pití čerstvých šťáv představují vítanou možnost, jak doplnit naši městskou stravu o další množství rostlinných látek, které bychom jinak v jídelníčku neměli, pokud bychom vysloveně nejedli zeleninu třikrát denně. Technických možností je několik a zejména v kategorii odšťavňovačů zuří vášnivá diskuse - odstředivý, nebo šnekový odšťavňovač?
Možná si při pohledu na všechny ty reklamy řeknete, že je odšťavňování jedna velká bublina a móda pro anorektiky, ale v tomhle vás musím uklidnit - skutečně se jedná o zdraví prospěšnou činnost. Neznamená to, že se sklenicí zeleninové šťávy denně můžete přežívat na bůčkové dietě, ale jako doplněk k běžné stravě šťáva z odšťavňovače skutečně pomůže doplnit některé vitamíny a živiny.

Zbývá vyřešit klíčová otázka - žádný odšťavňovač nemám, který si mám koupit?

Na trhu se nabízejí dvě základní technologie. Odstředivá, která byla u počátku módní vlny odšťavňování, a šneková, která se přirozeně vůči té první musela nějak marketingově vymezit, a tak bylo do oběhu vypuštěno několik pomluv. Ale o tom jindy - teď se podíváme, jak se jednotlivé odšťavňovače liší.


V tomto milém videu Erin Schumacher popisuje nejen princip obou typů odšťavňovačů, ale nastiňuje i některé nevýhody. K tomu si ještě něco povíme později.

Odstředivé odšťavňovače

Jádrem odstředivého odšťavňovače je jakýsi nerezový košíček, jehož stěny jsou tvořeny velmi jemným nerezovým sítkem a jeho střecha struhadlem. Zelenina a ovoce stlačené hrdlem odšťavňovače jsou velmi rychle nastrouhány na struhadle a vzniklá drť je za vysokých otáček pasírována odstředivou silou proti nerezovému sítku.

Šnekové odšťavňovače

Zcela jinou technologii využívá šnekový odšťavňovač - jeho jádrem je šnek neboli strmý závit s ostrými hranami, který tlačí malé kousky zeleninové nebo ovocné dužiny proti statickému nerezovému sítku. K vylisování šťávy se tak používá tlak místo odstředivé síly.  

Co se o odšťavňovačích obecně tvrdí?

Jak bylo řečeno v úvodu, v době, kdy se začala prosazovat šneková technologie, bylo potřeba se vůči dominantní odstředivé nějak vymezit. Marketéři k tomu využili fakt, že v odstředivém odšťavňovači, který pracuje opravdu hodně rychle, dochází k ohřívání vzniklé šťávy, a k velkému napěnění vzduchem. Teplo ani přístup kyslíku, jak známo, vitamínům nesvědčí, a tak byl hlavní prodejní argument na světě.

V této studii, která porovnávala laboratorními testy opravdu kvalitních odstředivých i šnekových odšťavňovačů, bylo jednoznačně dokázáno, že rozdíl v obsahu vitamínů není významný - respektive víc se bude lišit mezi jakýmkoliv drahým značkovým přístrojem a levnou napodobeninou.


Jak se tedy odstředivý a šnekový odšťavňovač liší?

Odstředivé odšťavňovače jsou neporovnatelně rychlejší. Pokud nemáte na mačkání šťávy zrovna celý večer, bude vás pomalý odšťavňovač stát hodně nervů. S dužinou si docela hraje a kvůli jeho konstrukci také budete muset ovoce i zeleninu krájet na menší kousky.

Šnekové odšťavňovače jsou velmi tiché. A opačně - odstředivé hlučné. Pokud vstáváte v pět a celý dům ještě spí, za použití odstředivého odšťavňovače vám nikdo moc nepoděkuje. Udělat si šťávu večer a nechat v lednici není z pochopitelných důvodů ideální - vitamíny se ve šťávě rozpadají. Sice ne tak rychle, ale stejně.

Odstředivé odšťavňovače zpracují celá jablka, celé mrkve, dokonce celé okurky. Obě technologie se liší velmi často rozměrem trubice, která vede k odšťavňovacímu nástroji. Zatímco hrdlo šnekového odšťavňovače je velmi úzké a stlačováním zejména tvrdé zeleniny značně zaměstnáte svalstvo horních končetin, odstředivý odšťavňovač dezintegruje mrkve tak rychle a lehce, jako kdyby to nebyla tvrdá dužina. A to přesto, že do šnekového odšťavňovače budete všechno krájet na malé kousky.

Šnekové odšťavňovače jsou velmi efektivní u listové zeleniny, jako je špenát nebo petržel. Stlačení šnekem je na tento materiál jediným efektivním způsobem odšťavnění, strouhat je struhadlem ve vysoké rychlosti příliš nepomůže. Jestli se chystáte pít šťávu z citrusů, mrkve a banánů, nebude vás to zajímat, ale veškeré opravdu zelené šťávy plné chlorofilu prostě vyžadují stlačení šnekem nebo rovnou stolní mixér.

Žádné komentáře:

Okomentovat