Co je to flavorizér?

flavorizér
Grilované maso se od pečeného liší v pár chuťových detailech, které jsou ovšem tak důležité, že přesně kvůli nim martyrium grilování zas a znovu podstupujeme. Vědět, co se s masem na grilu přesně děje, znamená umět nastavit správné podmínky, nebo třeba i vymyslet pro gril konstrukční vylepšení. To poslední se jmenuje flavorizér, zařízení, kterému moderní plynové grily vděčí za výraznější chuť a aroma masa bez nutnosti cokoliv do receptu přidávat.



Zmiňovali jsme, že grilované maso chutná jinak, než pečené. Čím to je? Způsobené je to několika věcmi, které jsou pro gril typické, a to navzdory tomu, že se jednotlivě mohou vyskytovat i u pečení. Samozřejmě že přeskočíme jakékoliv metody úpravy masa před pečením a kořenící směsi, to není dnešním tématem. Co tedy grilovanému masu dává jeho typickou chuť?

Aroma kouře a spáleniny

I když to zní v kombinaci s lahodným masem skoro jako svatokrádež, kouřové a spálené aroma jsou legitimními součástmi chuťového koktejlu pečeného masa. Samozřejmě s mírou. Určitě si vzpomínáte, jak moc vám chutnaly připálené okraje čehokoliv na mámině pánvi, a jak rychle se zároveň intenzivní připálená chuť omrzí.



Běžný gril na dřevěné uhlí je zdrojem velkého množství dýmu, který dává chuť masu, ale způsobuje vrásky sousedům a není příliš zdravý pro vaši trávící soustavu: Fotografie: Homeware.cz


Umístěním šťavnatého masa na grilovací rošt a dobrým načasováním obrácení na druhou stranu dosáhneme požadované kresby překřížených grilovacích stop - tenkých tmavě hnědých proužků, které rovnoběžně protínají jinak naprosto měkké maso, které se peklo v horkém vzduchu. Tím, že maso neleží ve vlastním výpeku a nepeče se kontaktně po celé ploše, dosáhne právě oné měkkosti a šťavnatosti, která je - nebo by pro dobré grilované maso měla být - typická. Zmíněné grilovací stopy jsou potom nositelem nasládlé až nahořklé špetky připálené chuti, která při správné míře učiní maso hříšně lahodným.
Druhou důležitou součástí je zmíněné kouřové aroma. Snadno ho dosáhnete, pokud grilujete na grilu na dřevěné uhlí, nebo pěkně postaru nad vyhasínajícím táborákem. Tam není o kouř nouze. Pokud máte gril na uhlí s poklopem, dá se s kouřem opravdu zajímavě čarovat, dokonce se dá nasypat trocha koření do uhlíků, samozřejmě když víte, co děláte. Ale co plynový gril, který žádný kouř neprodukuje?

Jak naplnit plynový gril voňavým kouřem?

U grilů na dřevěné uhlí se kapající šťáva odpařuje na rozpálených uhlících a dodává vzniklému kouři výrazné aroma. Jen to vůbec není zdravé. Pálením tuku na uhlících ochucujeme kus flákoty nejen kouřovým aroma, ale bohužel také směsí karcinogenních látek. To stejné ale lépe se rozhodli udělat výrobci plynových grilů - v dnes už překonané koncepci s roštem lávových, nebo keramických kamenů.



Pokud zakryjete trubicové hořáky plynového grilu plechovými stříškami, dosáhnete trojího efektu - chráníte hořáky před zanesením mastnotou, teplo hořáků z velké části převedete na sálání a donutíte kapky vypečené šťávy, aby se proměnily na páru a znovu se spojily s masem. Fotografie: Homeware.cz


Kameny na roštu se nad plynovými hořáky pěkně rovnoměrně rozpálily, a šťáva, která do nich odkapávala, se odpařovala za vzniku voňavého světlého dýmu. Samozřejmě než se kameny po pár použitích nepokryly mastnotou tak, že je bylo potřeba vyhodit.
A to už se dostáváme k objevu posledních let, flavorizéru. Místo vrstvy kamenů nyní v plynových grilech vidíme vlnitý plech ve tvaru stříšek a údolí, který má dva úkoly - rovnoměrně rozložit žár plynových hořáků do celé plochy grilovacího roštu, a samozřejmě zachytit kapající šťávy tak, že z nich vyrobí páru plnou vůně a chuti. V uzavřeném grilu tak po chvilce koluje spousta světlého dýmu, který maso na mřížce obklopuje a přispívá k jeho chuti.
Není to prosté, milý Watsone?


Běžný zástupce plynových grilů z kategorie "tak akorát pro rodinu". Najdete na https://www.homeware.cz/plynove-grily/


Žádné komentáře:

Okomentovat