Web, za kterým se každý vyhledávač otočí

Máte skvělý produkt? Víte, kdo jsou vaši zákazníci? A potřebujete k tomu web? Pokud jste na všechny otázky odpověděli „ano“, jste na dobré cestě. Mít web však ještě neznamená, že bude návštěvnost praskat ve švech a nebudete stíhat vyřizovat objednávky. Tak jako v životě i na webu platí určitá pravidla. Pokud se jich budete držet, máte šanci posunout svůj byznys na jinou úroveň.



Hledám, až najdu


V současnosti přichází většina návštěv na web z internetových vyhledávačů, jako jsou Google nebo Seznam. Uživatelé zadávají do vyhledávače klíčová slova a fráze k hledání webových stránek, na kterých chtějí nalézt to, co hledají. Vyhledávač tento dotaz vyhodnotí a zobrazí uživateli seznam webových stránek relevantních k tomuto dotazu. Uživatel zpravidla kliká na několik prvních zobrazených webů. Základem úspěchu je proto optimalizace pro vyhledávače (SEO), aby byly webové stránky snadno dohledatelné a byl na nich takový obsah, který uspokojí požadavky uživatele.

Co je teda to SEO


Marketing na internetu je komplexní řemeslo. Tvorba webu přívětivého pro uživatele je pouze prvním krokem, práce s návštěvníky a podpora prodeje je poté nikdy nekončícím kolotočem. SEO je soubor postupů a metod, které mají za cíl udělat web lépe dohledatelný v internetových vyhledávačích. Web pak bude více na očích a bude na něj chodit cílová skupina zákazníků. A o to přece jde. Není to však tak prosté jako lusknutí prsty. SEO je dlouhodobou záležitostí, vyžaduje řadu systematických a průběžných kroků, s přihlédnutím k neustálým změnám především co se způsobu vyhodnocení relevantnosti webových stránek týče.

 jak na seo

fotografie: SEOPlanter


SEO tipy do začátku



  1. Obsah je král
    Kdo by se zajímal o web, na kterém nic není? Ani návštěvník, ani vyhledávač. Jen tak nějaký obsah však nestačí. Vše musí mít hlavu a patu. Když náhodný kolemjdoucí zavadí o váš web a najde tam, co potřebuje, nebude mu dělat problém se vrátit zpět, nakoupit nebo dát o webu vědět svým známým. Myslete na to, že obsah musí být kvalitní, originální. Ať už to jsou texty, videa, fotografie, prezentace, ebooky, články, apod. Kopírováním to nikdo nedotáhl daleko ani ve škole, natož na internetu.
  2. Buďte vidět
    Když na web nevedou žádné odkazy, jako by nebyl. Už jste slyšeli o linkbuildingu? Jde vlastně o umisťování odkazů vedoucích na váš web na takových místech, které jsou relevantní k oboru podnikání. Typicky jde o blogové komentáře, diskutování na fórech a blogové příspěvky. Nebuďte však hrr, dělejte linkbuilding s citem. Váš komentář, diskuzní příspěvek nebo blog by vždy měl čtenáři přinášet nějakou hodnotu.
  3. Srovnávače zboží jako důležitý zdroj objednávek
    Zbožové vyhledávače - majitelé e-shopů to znají jako své boty. Heureka.cz budiž naše mantra. Skrze tyto vyhledávače totiž přijdou na váš web uživatelé, kteří jsou už většinou připraveni odevzdat své peníze do rukou obchodníka. Kdo zvládne zbožáky, má doma malý zlatý důl.
  4. S poctivostí nejdál dojdeš
    Řada SEO vykuků přišla na to, jak obelstít vyhledávač, aby se zobrazovali na prvních místech bez ohledu na kvalitu obsahu a relevantnost webu. Vyhledávače však také pokročily a nasadily na tyto choutky svá zvířátka (Aktualizace algoritmu Google - Penguin, Panda), která hlídají podobné praktiky a tvrdě je postihují (ztráta pozic, ban). Pokud však konat tak, co vám připadá normální, nemusíte se těchto zvířátek bát. Nenormální je například masivní registrace do internetových katalogů, cloaking nebo abnormální hustota klíčových slov. 


Dobře zvládnuté SEO rozšiřuje povědomí o brandu, podporuje PR produktu a v neposlední řadě také zvyšuje samotné prodeje. Zase(o)jte na lepší zítřky. 

Žádné komentáře:

Okomentovat