Co je třeba připravit pro velkoformátový tisk?

Potřebujete něco vytisknout ve velkém formátu A3 a více? Nabídka velkoformátového tisku je slušná, ale co má člověk vědět, než si bude chtít nechat vytisknout svoji fotografii nebo plakát na velkém formátu? Připravil jsem pro vás článek s tipy, jak upravit soubory a na co se připravit před odchodem do copy centra.


Na jaké rozměry lze tisknout?


Velikosti tisknutelné plochy se liší podle použité tiskárny konkrétního obchodníka. Délka papíru pro velkoformátový tisk je neomezena, kdežto šířka ano. Jako příklad limitního omezení lze uvést šíři tisknutelné plochy maximálně 1,067 m.


Formát souboru 


Různí dodavatelé přijímají různé typy souborů pro tisk. Některé copy centra dokonce vyžadují pouze určité formáty souborů. 

  • .pdf Nejvhodnější a nejčastěji vyžadovaný typ souboru od kopírovacích center. Jeho výhodou je zejména uchování důležitých informací vektorových a bitmapových objektů. Nemůže dojít ke změně v souboru a jeho velikost bývá nižší než v případě jiných formátů.
  • .jpg, .jpeg Pozor na správné rozlišení a kompresi souboru. Doporučují se větší soubory s menší kompresí. Za dodání více souborů JPG si obchodník může účtovat další hodiny. Pokud je v souboru použitý RGB, může dojít ke změnám barev, zejména u zářivých, sytých a jasných barev. 
  • .cdr (CorelDraw) Vyžaduje instalaci fontů na počítači v copy centru a převod textu do křivek. Corel Draw umožňuje export do souboru .pdf, je lepší tak učinit.
  • .ai (Adobe Illustrator) Stejná problematika jako u souborů z Corel Draw. • .doc, .docx Rizikem u tohoto typu souboru je ztráta nebo poškození formátování, typicky pokud je užito nestandardního fontu. 
  • .xls, .xlsx Identická problematika jako u dokumentů Word. 
  • .tif U souboru .tif nesmí být použity vrstvy, kanály přímých barev. Naopak musí být použita komprese LZW.




Měřítko a rozlišení


Rozlišení je omezeno maximem DPI (někdy se používá také PPI). To může být nižší v případě tisku na lesklý papír. Optimální rozlišení se liší podle použité tiskárny. Měřítko pro velkoformátový tisk se používá standardně 1:1, podle speciálních potřeb (např.: billboardy) lze použít i 1:2, 1:5 nebo 1:10. Rozlišení se zmenšuje v závislosti na velikosti rozměrů tisknuté plochy. Příklady: A3 200-400 dpi A2 100-200 dpi 2m2 100-150 dpi

Volba barevného modelu


Doporučuje se použít barevný model CMYK (tiskárny tisknou podle CMYK), pokud máte model RGB, copy centrum jej může na požádání převést samo.

Jak se počítá cena tisku?


Cena tisku se vypočítává na základě velikosti papíru a ceny za metr čtvereční použitého druhu papíru.
Vzorec: (šířka papíru) x (délka papíru) x cena
Příklad: 0,4m x 0,8m x 1290,-/m2 = 412,8 Kč

Doba dodání


Dodací lhůta velkoformátové tisku bývá zpravidla 5 pracovních dní, ovšem v nabídce copy center se mohou objevit i možnosti expresního dodání, dokonce i do 24 hodin.

1 komentář:

  1. Všechno je správně, jen ta cena :-) To byl krásný život, kdyby to někdo koupil za třináct stovek za metr čtvereční...

    OdpovědětVymazat