Vrtačkové čerpadlo - co ještě nevymyslí?

Myslíte, že si člověk s klidným svědomím může koupit plně funkční zahradní čerpadlo za sedm stovek? No počkejte, nesmějte se, může! A je to Gardena, čerpadlo s výtlačnou výškou 30 metrů, čili dostatečným výkonem na stříkání trávníku nebo další zahradní radovánky. Jak je to vůbec možné? Vrtačkové čerpadlo totiž nemá motor.

Jak sám název napovídá, u vrtačkového čerpadla se neobejdeme bez vrtačky. Po upnutí osičky do sklíčidla vrtačky totiž dostaneme lehoučké, ale plně funkční čerpadlo se sací výškou sice jenom 3 metry, zato s výškou výtlačnou rovnou celým třiceti metrům. Jak už zmíněné parametry napovídají, vodu ze studny s ním nenačerpáte, k tomu prostě vrtačkové čerpadlo není určené. Ale řekněme z potoka nebo sudu pod okapem dostanete vodu pod slušným tlakem snadno. Výtlačná výška 30 metrů samozřejmě neznamená, že by se toto čerpadlo hodilo k dopravě vody do pátého patra, ale představuje dostatečný tlak (3 bary) pro to, aby voda ze zahradní hadice netekla líně jako med.

vrtačkové čerpadlo
Vrtačkové čerpadlo Gardena - jednoduchost sama. Ocelová osička na upnutí do sklíčidla vrtačky, dvě rychlospojky na hadici. Proudění vody je naznačeno šipkami.

1 komentář:

  1. Chápu to správně, že bez připojení k vrtačce to nefunguje? Takže spíš jen taková záchrana v případě nouze?

    OdpovědětVymazat